vymoly-30

Výmoly.cz hledají už popáté Nejhorší díru republiky

[Praha, 15. dubna 2015] – Právě dnes startuje za podpory Nadace pojišťovny Generali nový ročník ankety Nejhorší díra republiky, kterou již popáté vyhlašuje projekt Výmoly.cz. Prostřednictvím stejnojmenného portálu mohou sami motoristé celoročně monitorovat aktuální stav silničních tahů v České republice a za pomoci mobilní aplikace a webu upozorňovat na silniční úseky, které je trápí. Do 27. července letošního roku mohou na portále Výmoly.cz hlasovat o Nejhorší díru republiky – nejhorší silniční výtluk. Od začátku projektu před čtyřmi lety motoristé nahlásili přes pět tisíc poškozených úseků. Data vždy putují přímo k silničářům. Díky jejich aktivnímu přístupu se od začátku projektu podařilo opravit takřka polovinu nahlášených výtluků. Cílem projektu Výmoly.cz je účinná a efektivní komunikace mezi motoristy a silničáři, která v konečném důsledku přispívá ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Právě možnost přímé komunikace účastníků silničního provozu se správci silnic oslovila BESIP, který pro letošní rok poskytl projektu Výmoly.cz záštitu. „Chceme prostřednictvím BESIP tento projekt podpořit, protože správci silnic berou podněty veřejnosti vážně, řeší je a výsledkem jsou bezpečnější a opravené silnice,“ podotkl ministr dopravy Dan Ťok.

Nejaktivnější kraj za loňský rok

Nejaktivnějším krajem loňského roku, který nejlépe pracoval s daty motoristů, se stalo hlavní město Praha. „Silničáři z metropole opravili nejvíce nahlášených silničních úseků. Symbolickým oceněním jejich práce bude finanční dar ve výši sto tisíc korun,“ říká Jiří Cívka, člen správní rady Nadace pojišťovny Generali. „Pražští silničáři opravili sto osmnáct ze čtyř set čtyř nahlášených úseků. Nejhorší díra republiky z loňského roku, ulice U Seřadiště na Praze 10, bohužel na svou opravu z důvodu nevyřešených majetkoprávních vztahů stále čeká. Snad se motoristé v nejbližší době dočkají. Opačný osud měla Nejhorší díra republiky z roku 2013 ve Smečně na Kladensku, která byla opravena v horizontu týdnů poté, co svůj primát získala,“ doplňuje Jiří Cívka.

„Nejlepší vizitkou projektu je skutečnost, že téměř polovina všech výtluků, které motoristé od spuštění portálu Výmoly.cz nahlásili, je k dnešnímu dni opravena,“ říká Petr Čaník z Výmoly.cz. „Jen loni přidali motoristé dalších téměř dvanáct set úseků, které čekají na zásah silničářů. Ještě jsme letos ani pořádně nezačali a řada z nich je již opravena. Rádi bychom v letošním roce překonali hranici 50% opravenosti. Je vidět, že silničáři s daty motoristů pracují a to je přesně ten důvod, proč náš projekt vznikl,“ doplňuje Petr Čaník z Výmoly.cz. Řada správců silnic si podle něj zvykla projekt aktivně sledovat, a podle svých možností na požadavky motoristů co nejrychleji reagovat.

Výmoly.cz se zaměřují na spolupráci motoristů a silničářů

Právě spolupráce se silničáři, nikoli útoky na jejich práci, patří mezi hlavní cíle projektu. „Na Výmoly.cz máme od správců cest vesměs pozitivní reakce. Velice si vážíme toho, že projekt berou vážně a jsme rádi, že je pro ně přínosem. V průběhu roku proto budeme pracovat na vylepšeních projektu, která budou cílit na identifikaci dalších rizikových faktorů, které mohou mít dopad na bezpečnost silničního provozu,“ říká člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka.

„Od počátku oceňujeme právě fakt, že projekt podporuje komunikaci mezi řidiči a silničáři, jejímž výsledkem je spolupráce. Výmoly.cz nepodporují zbytečné nadávání, místo toho pomáhají situaci měnit,“ oceňuje Jan Říha, vedoucí redakce Zelené vlny Radiožurnálu, který projekt dlouhodobě podporuje.

Správa silnic Moravskoslezského kraje, který získal ocenění jako nejaktivnější kraj v letech 2012 a 2013, zajišťuje údržbu na silnicích II. a III. tříd s celkovou délkou přes 2 735 km, s různou kvalitou, zatížeností dopravou a různým stupněm stáří. „Takovýto způsob komunikace s veřejností Správa silnic Moravskoslezského kraje oceňuje. Podněty motoristů vítáme, neboť nám tím usnadňují práci. Několikaleté zkušenosti z tohoto projektu jsou pro nás velmi pozitivní a každodenní vyhodnocování upozorňujících zpráv na serveru Výmoly.cz se stalo součástí práce moravskoslezských silničářů. Rozšíření tohoto komunikačního kanálu mezi řidiči a silničáři, zaměřené na bezpečnost, podpoříme,“ potvrzuje Milan Novák, technickoprovozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Co výtluk, to pět aktualizací

„Zajímavostí je, že průměrně má jeden výtluk na našem webu pět aktualizací stavu,“ uvádí Petr Čaník z Výmoly.cz. Poukazuje na to, že vzniká zajímavý informační a fotografický časosběr, který ukazuje na historii jednotlivých výmolů. Je z něj patrné, jak rychle jsou opraveny, jak dlouho oprava vydrží a podobně. Některé výtluky, které aspirují na titul Nejhorší díra republiky, silničáři však ani při nejlepší vůli opravit nemohou. „Brání jim například komplikované majetkové vztahy,“ upřesňuje Petr Čaník.

Letošní favorité

A největší letošní favorité a favoritky, tedy výmoly, výtluky a díry nominované řidiči do soutěže o Nejhorší díru republiky?

Dlouhodobě vede dlouhý úsek ulice U Seřadiště v Praze 10, o kterém jsme se už zmiňovali.

Tvrdě mu ovšem šlape na paty pořádný kus Dunajevského ulice v Brně-Žabovřeskách. Třetí příčku drží úsek Bořkovské ulice v Semilech. Ten ovšem silničáři z Libereckého kraje už opravili.

Motivace krajů i motoristů

Výmoly.cz každoročně oceňují také nejaktivnější „výmoláře“, tedy uživatele portálu, kteří přispívají k jeho obohacení, a samozřejmě i silničáře, kteří se umějí postarat o opravu zdokumentovaných poškození na vozovkách. Nejaktivnější kraj, který na údaje v databázi www.vymoly.cz dokáže reagovat v nejkratších časových intervalech a opraví největší počet nahlášených výtluků, obdrží i letos dar od Nadace pojišťovny Generali v hodnotě 100 tisíc korun.

Zájem i ocenění v zahraničí

Třetím rokem běží projekt také na Slovensku a v Maďarsku. Je evidentní, že zájem i v zahraničí stoupá, a to jak ze strany řidičů, tak také silničářů. Do konce druhého ročníku nahlásili slovenští řidiči 770 poškozených silničních úseků, maďarští 1147.

„Přístup českých silničářů vychází i z mezinárodního srovnání jednoznačně nejlépe, ale je vidět, že i jejich zahraniční kolegové berou projekt vážně. Například jeden z maďarských krajů se mohl loni pochlubit stoprocentní opraveností,“ uzavírá Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali.

V loňském roce získal projet čtyři ocenění v rámci České ceny za PR. Dále se probojoval na shortlist European Digital Communication Awards v kategorii Inovace roku, shortlist European Excellence Awards a letos boduje na shortlistu SABRE Awards EMEA.

 

Kraj Výtluky Opravy Procento opravenosti
Hlavní město Praha 414 118 28,50 %
Středočeský kraj 331 75 22,66 %
Liberecký kraj 186 52 27,96 %
Jihočeský kraj 60 15 25,00 %
Kraj Vysočina 45 9 20,00 %
Moravskoslezský kraj 35 8 22,86 %
Ostatní kraje 125 22 24,16 %
Celkem 1196 299 25,00 %

 

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Hlavní město Praha CZ918 1 1 http://www.vymoly.cz/detail/praha-silnice-u-seradiste/ 5 ano
Hlavní město Praha CZ4354 4 2 http://www.vymoly.cz/detail/praha-silnice-u-krbu-3/ Opraveno ano
Hlavní město Praha CZ4355 5 3 http://www.vymoly.cz/detail/praha-silnice-becovska-2/ 4 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Jihočeský kraj CZ4351 8 1 http://www.vymoly.cz/detail/cakov-silnice-c-12256-1/ 4 ano
Jihočeský kraj CZ4349 37 2 http://www.vymoly.cz/detail/pisek-silnice-jaromira-maleho-1/ Opraveno ano
Jihočeský kraj CZ4752 61 3 http://www.vymoly.cz/detail/kamenny-ujezd-silnice-plavnice-3/ Opraveno ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Jihomoravský kraj CZ4326 2 1 http://www.vymoly.cz/detail/brno-silnice-dunajevskeho/ 1 ano
Jihomoravský kraj CZ4404 69 2 http://www.vymoly.cz/detail/straznice-silnice-rumunska/ 3 ano
Jihomoravský kraj CZ4634 107 3 http://www.vymoly.cz/detail/rajec-jestrebi-silnice-c-377/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Kraj Vysočina CZ2209 21 1 http://www.vymoly.cz/detail/jemnice-silnice-c-408-1/ 4 ano
Kraj Vysočina CZ4729 157 2 http://www.vymoly.cz/detail/trestice-silnice-unnamed-road/ 4 ano
Kraj Vysočina CZ4716 273 3 http://www.vymoly.cz/detail/jezena-silnice-c-01945-1/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Královéhradecký kraj CZ4347 44 1 http://www.vymoly.cz/detail/bukovice-silnice-c-303/ 3 ano
Královéhradecký kraj CZ4376 52 2 http://www.vymoly.cz/detail/pec-pod-snezkou-silnice/ 3 není foto
Královéhradecký kraj CZ4695 200 3 http://www.vymoly.cz/detail/nachod-silnice-prazska-1/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Liberecký kraj CZ722 3 1 http://www.vymoly.cz/detail/semily-silnice-borkovska/ Opraveno ano
Liberecký kraj CZ4348 16 2 http://www.vymoly.cz/detail/zelezny-brod-silnice-e65/ Opraveno ano
Liberecký kraj CZ3039 18 3 http://www.vymoly.cz/detail/semily-silnice-k-jeslim/ Opraveno ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Moravskoslezský kraj CZ4753 14 1 http://www.vymoly.cz/detail/opava-silnice-tesinska/ 4 ano
Moravskoslezský kraj CZ4366 19 2 http://www.vymoly.cz/detail/brezova-silnice-c-57/ Opraveno ano
Moravskoslezský kraj CZ22 26 3 http://www.vymoly.cz/detail/rybi-silnice-c-482/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Olomoucký kraj CZ4402 25 1 http://www.vymoly.cz/detail/daskabat-silnice-c-437-2/ 4 ano
Olomoucký kraj CZ4365 38 2 http://www.vymoly.cz/detail/prerov-silnice-hostynska/ 3 ano
Olomoucký kraj CZ4375 56 3 http://www.vymoly.cz/detail/zlate-hory-silnice-1/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Pardubický kraj CZ3254 12 1 http://www.vymoly.cz/detail/privrat-silnice-c-36012/ Opraveno ano
Pardubický kraj CZ3253 17 2 http://www.vymoly.cz/detail/retova-silnice-c-36012/ 5 ano
Pardubický kraj CZ4356 23 3 http://www.vymoly.cz/detail/lazne-bohdanec-silnice-sipkova/ 2 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Plzeňský kraj CZ608 175 1 http://www.vymoly.cz/detail/pernarec-silnice-brezi/ 1 ano
Plzeňský kraj CZ4750 180 2 http://www.vymoly.cz/detail/horsice-silnice-c-230/ Opraveno ano
Plzeňský kraj CZ4672 183 3 http://www.vymoly.cz/detail/tene-silnice-c-11719/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Středočeský kraj CZ4259 6 1 http://www.vymoly.cz/detail/velka-dobra-silnice-kladenska/ Opraveno ano
Středočeský kraj CZ4392 11 2 http://www.vymoly.cz/detail/nymburk-silnice-c-331/ Opraveno ano
Středočeský kraj CZ1466 20 3 http://www.vymoly.cz/detail/kladno-silnice-dukelskych-hrdinu/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Ústecký kraj CZ4360 10 1 http://www.vymoly.cz/detail/libochovice-silnice-vrchlickeho/ Opraveno ano
Ústecký kraj CZ4495 185 2 http://www.vymoly.cz/detail/most-silnice-julia-fucika-2/ 3 ano
Ústecký kraj CZ4610 195 3 http://www.vymoly.cz/detail/most-silnice-pod-konskym-vrchem/ 3 ano

 

Kraj Číslo výtluku Celkové pořadí v ČR Pořadí v rámci kraje Odkaz Aktuální stav Fotografie
Zlínský kraj CZ3029 22 1 http://www.vymoly.cz/detail/lechotice-silnice-c-43827/ 5 není foto
Zlínský kraj CZ4758 117 2 http://www.vymoly.cz/detail/zlin-silnice-kratka/ Opraveno ano
Zlínský kraj CZ4736 154 3 http://www.vymoly.cz/detail/zlin-silnice-namesti-prace/ Opraveno ano