pothole-vymoly-tweeting

Co kdyby výmoly promluvily? V Panamě výtluky tweetují

Co by tomu asi svět řekl, kdyby výmoly promluvily? Kdyby s každou pneumatikou, se kterou se setkají, zvolaly do světa své „au, oprav mě!“ A co kdyby jejich zvolání zamířilo přímo do ucha silničářů?

V Panamě to výmoly umí. Přesněji řečeno, tamní výmoly umí tweetovat. Pro kampaň nazvanou The Tweeting Pothole, čili tweetující výmoly, vyvinuli autoři panamské zpravodajské show Telemero Reporta zařízení ve tvaru puku napojené na internet, které umístili přímo do výtluků na nejhorších silnicích po městě.

„Zařízení jsme nainstalovali do výmolů v nejvíce poškozených ulicích města, ty posílají tweety na Twitter účet Ministerstva veřejných prací MOPdePanama se stížností pokaždé, když po nich přejede auto,“ představují projekt autoři.

Pokaždé, když na výmol (respektive na zmíněné speciální zařízení) řidiči najedou, odešle se z účtu @ElHuecoTwitero automaticky tweet, čili krátká zpráva přes sociální síť Twitter. Výmoly například hlásí: „Cítím se hrozně. Poškodil jsem pneumatiku na autě jedné starší dámy.“ Zpráva se zasílá přímo na účet panamského Ministerstva veřejných prací @MOPdePanama, které evidentně toto veřejné označení nenechává v klidu. Opravy výtluků nyní postupují rychleji než dříve. Výtluky jsou navíc přehledně evidovány v mapě na internetových stránkách projektu.

České výmoly sice na správce silnic nevolají pomocí twitteru, ke stejnému účelu ale dobře slouží projekt Výmoly.cz. Jeho prostřednictvím můžete i vy výmolům pomoci, aby o sobě daly vědět na těch správných místech.

PS: A na Twitteru české výmoly určitě také sledujte.