vytluk-CZ6597-vymoly-rozhledova-zavada-1

Nepřehledný úsek s výskytem častých dopravních nehod? Nepodceňujte jeho nástrahy

Předvídavost a trpělivost jsou za volantem ty nejlepší vlastnosti, jaké jste si kdy mohli vypěstovat. Obzvláště před nepřehlednými silničními úseky, které jsou známé častým výskytem dopravních nehod, by tyto přednosti měli čepovat do nádrže spolu s palivem. Ve spolupráci s odborníky z BESIPu jsme pro vás připravili hlavní tipy, jak i na těch nejnebezpečnějších silničních úsecích jezdit co nejbezpečněji.

Jak bezpečně projet nebezpečným úsekem?

Čím jsou nepřehledné úseky tak nebezpečné? A které nešvary řidičů přispívají nejčastěji k tomu, že tyto úseky nezvládnou?

Pravidlo 1: V nepřehledných úsecích nikdy nepředjíždějte

Nevidíte za zatáčku? Nepředjíždějte a počkejte na vhodnější místo. Předjíždění považují odborníci za jeden z nejrizikovějších úkonů, které může řidič v silničním provozu vůbec udělat. Přirozeným rizikem u člověka je vnímaní vzdálenosti a rychlosti. Přečtěte si o správném předjíždění.

Pravidlo 2: Spěchat se nevyplácí

Spěch za volantem se projevuje agresivitou, zvýšenou ochotou riskovat a především rychlou jízdou. A především spěchající řidič nechápe či nechce pochopit, že nemá cenu honit čas ve vysokých rychlostech, ale jen nepatrně přidat v rychlostech nižších, kdy to není tak nebezpečné. Podívejte se na zajímavé studie na BESIPu.

Pravidlo 3: Netelefonujte za jízdy!

Pokud telefonujete, jedete jako opilí!

Je to stejné jako jízda po třech „dvanáctkách“ u mužů. U žen na stejný stav stačí jen dvě až tři „desítky“! Riziko vzniku zaviněné dopravní nehody je u telefonujícího řidiče 5,36-krát vyšší než u řidiče soustředěného. Situaci bohužel neřeší ani použití hands-free.

Pravidlo 4: Dodržujte bezpečnou vzdálenost mezi auty

Když začne před vámi brzdit auto, potřebujete minimálně jednu sekundu a často i více, než začnete reagovat. Přitom jen za dvě sekundy ujedete při rychlosti 130 km/h vzdálenost 72 metrů. To je délka cca 18 vozidel. Podívejte se, jak si udržet a zjistit správný a bezpečný rozestup.

Pravidlo 5: V zimě jezděte vždy jen na zimních pneumatikách

Zimní pneumatiky vám zaručují jízdní bezpečnost, protože mají lepší přilnavost, brzdné vlastnosti a jízdní stabilitu na povrchu pokrytém ledem, sněhem nebo sněhovou břečkou. Zimní pneumatiky vám zaručí lepší ovladatelnost a stabilitu vozidla. Pár cenných rad, jak si poradit s nešvary zimního počasí na silnicích naleznete na webu ibesip.cz.

Pravidlo 6: Střet se zvěří

V dnešní době se se zvěří můžete potkat doopravdy všude. Pokud je střetnutí se zvířetem již nevyhnutelné, je doporučováno intenzivně brzdit a snažit se udržet vozidlo v přímém směru. Podle testů je mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.

Pravidlo 7: Naučte se předvídat!

Vidíte dětské hřiště? Pak se v jeho okolí dost pravděpodoběn objeví děti. Zpomalte a dbejte o zvýšenou pozornost. Pokud se naučíte vnímat a předvídat, zvýšíte bezpečnost na silnicích.

Pravidlo 8: Nikdy neriskujte!

Zdraví i život máte jen jedno, tak na to myslete a važte si jich.

Na portále Výmoly.cz můžete kromě rozbitých silnic hlásit také nepřehledné a nebezpečné úseky. Využijte této možnosti a dejte správcům silnic vědět, na které úseky je v zájmu bezpečnosti vhodné se zaměřit.  Děkujeme za každý váš tip.

Děkujeme Ministerstvu dopravy a BESIP za záštitu poskytnutou projektu Výmoly.cz.