825x510px pruzne disky

Revoluční vývoj Michelin pružných disků proti výmolům

Výmoly, výtluky, prostě díry na cestách – noční můra všech motoristů, ale i cyklistů – se často objevují na nejvyšších příčkách stupnice nejčastějších důvodů poškození pneumatik. Michelin vyrazilo do boje svým novým vývinem pružných disků, které slibují větší bezpečnost a méně časté proražení gum.

Tak jako projekt Výmoly.cz bojuje za lepší stav našich pozemních komunikací, Michelin se vydal hledat cestu pro zdokonalení pneumatik tak, aby si právě lépe s poškozenými silnicemi poradily. Dle statistik je totiž právě špatný povrch silnic důvodem proražení bočního pláště u více než poloviny poškozených pneumatik.

Novým revolučním řešením se má stát vynález pružného disku. Michelin jako světově známý výrobce pneumatik dal hlavy dohromady se společností Maxion Wheels – světově známým výrobcem kol a vznikl projekt s názvem Michelin Acorus. Dokonalé spojení pneumatiky a disku, kde okraj gumy navazuje na pryžové okraje disku. Celý disk má dva pryžové okraje, hliníkové tělo a vnitřní designovou část. Toto řešení může ideálně absorbovat nerovnosti a mikrootřesy při jízdě a chrání jak pneumatiku, tak disk. Vývojáři pak sladili pryžovou část se zbytkem disku, a tak nic nenarušuje design vozu. Naopak dopomohl k částečnému vyřešení problému nepohodlí vlivem velkých disků a malých profilů pneumatik.

Snad se dílo podaří a my se můžeme těšit na brzké uvedení pružných disků kol na trh. A tak budeme jezdit zase o něco bezpečněji na silnicích, které stále bojují proti výmolům a výtlukům.

Do té doby budeme rádi, když o výmolech, které na silnicích potkáte, budete informovat pomocí portálu www.vymoly.cz