vymoly-28

Mobilní aplikace Výmoly usnadní monitorování výtluků na českých silnicích

[Tisková zpráva, Praha, 24. května 2012] – Projekt Výmoly za podpory Nadace pojišťovny Generali představuje novou mobilní aplikaci na platformě iOS. Vlastníci mobilních telefonů iPhone se mohou zapojit do unikátního celoročního monitorování výtluků, které pomáhá zlepšit současný stav českých silnic. Aplikaci lze přes iTunes stáhnout zdarma. Projekt Výmoly od svého spuštění v druhé polovině dubna pomohl upozornit na 300 výtluků na českých silnicích. Deset procent z nich již bylo opraveno.

Výmoly 2012: Rychlý monitoring výtluků s chytrým telefonem

Nová mobilní aplikace pro iPhone, kterou autoři projektu Výmoly vyvinuli za pomoci Nadace pojišťovny Generali, umožňuje uživatelům monitorovat výtluky přímo na silnicích. Projekt Výmoly se tak přibližuje svým uživatelům přímo na místa, kde se s nepříjemnými výtluky a nebezpečnými silničními úseky osobně setkávají.

“Mobilní aplikace je ideálním nástrojem, díky kterému mohou vlastníci chytrých telefonů jednoduše a rychle zaznamenávat výtluky. Informace je pak okamžitě dostupná všem, včetně silničářů. V současné době vyvíjíme mobilní aplikaci Výmoly také pro mobilní telefony běžící na platformě Android,” informuje Petr Čaník, autor projektu Výmoly.

vymoly-iphone-aplikace-1

Výmoly 2012: Monitoring silnic, který má příznivý dopad na realitu

Do systému jsou letos zaangažováváni také správci silnic a krajské samosprávy, které mají k vkládaným datům přístup, je jim dána možnost reagovat a vyjádřit se ke konkrétnímu úseku a k jeho opravě.

„Od spuštění projektu Výmoly v druhé polovině dubna pomohla motoristická veřejnost zmapovat na 300 výtluků, které je na cestách po republice nejvíce trápí,“ říká Jiří Cívka, člen správní rady Nadace pojišťovny Generali. „Těší nás pozitivní přístup samotných správců komunikací. 10 % nahlášených výtluků či celých úseků bylo opraveno do dvou až tří týdnů po zaevidování,“ dodává Jiří Cívka.

Cílem projektu Výmoly 2012 je rychle a jednoduše přidávat a kontrolovat výtluky na silnicích a usnadnit správcům silnic monitoring výtluků. “Výmoly se tak formou hry skutečně stávají užitečným nástrojem. Webová a nyní i mobilní aplikace umožňuje lidem přidávání fotografií, jejich aktualizaci a jakési imaginární spravování děr, komentování a vzájemné hodnocení. Tato “hra” pak má přímou návaznost na skutečnou realitu, s daty jsou oslovovány odpovědné orgány a samosprávy. Projekt Výmoly usiluje o nápravu reálného stavu podávanou oboustranně přijatelnou formou,“ vysvětluje Petr Čaník.

vymoly-iphone-aplikace-2
2>
Motivace pro řidiče? Správci silnic se dozví o výtluku, který vás trápí. Navíc můžete vyhrát některou z cen

Užitečná sociální hra Výmoly.cz vybízí motoristy k aktivnímu mapování výtluků na českých silnicích. Motoristé mohou na portále www.vymoly.cz nebo prostřednictvím mobilní aplikace nahrávat fotografie jednotlivých výtluků nebo celých silničních úseků, aktualizovat jejich stav v případě, že dochází k jejich zhoršování nebo když dojde k jejich opravě. Tato činnost a hodnocení fotografií druhých přitom může uživatelům přinést hodnotné ceny v průběžných týdenních i měsíčních soutěžích. Na konci sezóny, v listopadu 2012, pak budou vyhodnoceni tři absolutně nejaktivnější uživatelé – takzvaní výmoláři.

Do projektu jsou aktivně zapojeni také zpravodajové Zelené vlny ČRo1 – Radiožurnál, který je mediálním partnerem projektu. Projekt aktivně podporují také další partneři, jako je celoevropská síť pneuservisů Point S pod hlavičkou Servis Point Group a BG Quick, provozující portál zaplaty.cz. Další stovky uživatelů se již nyní zapojují do hodnocení. U některých výtluků již byly zaznamenány a zdokumentovány i opravy, ať již se jedná o plnohodnotné nebo provizorní opravy děr.

vymoly-iphone-aplikace-6

Hlasování uživatelů na www.vymoly.cz rozhodne, který výtluk obdrží cenu Nejhorší díra v republice roku 2012

Nejhorší díra v republice roku 2012 bude vyhodnocena již v červnu 2012. Nejhorší díru určí z nahraných fotografií svým hlasováním uživatelé na www.vymoly.cz.

Netradiční cenu obdrží od projektu na podzim i Nejaktivnější kraj. Ten získá od Nadace pojišťovny Generali dotaci v hodnotě 100 tisíc korun na opravy výtluků. Symbolickou anticenu si odnese zároveň i Nejpomalejší kraj.

Jak vypadá mobilní aplikace Výmoly

Aplikace ke stažení: http://itunes.com/app/vymoly

Ke stažení: Náhled mobilní aplikace (.zip).

Kontakt

Ing. Petr Čaník

autor projektu Výmoly

mobil: +420 604 163 300

e-mail: petr.canik@vymoly.cz

www.vymoly.cz

www.facebook.com/vymoly

www.twitter.com/vymoly