besip-zel-prejezdy-clanek

Tipy Besipu pro větší bezpečnost na železničních přejezdech

Podceňujeme reálné nebezpečí. Přeceňujeme vlastní možnosti. Nejsme jako řidiči disciplinovaní a porušujeme hned několik základních a jasných pravidel. Kombinace těchto rysů způsobuje fatální důsledky zejména na železničních přejezdech. Jak neúprosně ukazují statistiky, v drtivé většině jsou viníky nehod na železničních přejezdech právě řidiči. Ve spolupráci s Besipem jsme pro vás připravili souhrn základních pravidel, jak se chovat na železničních přejezdech.

Pravidlo 1: Červená = Stůj! a Stopka jakbysmet

picto1
I když ještě závory dolů nespadly, od začátku světelné signalizace do přejetí vlaku netrvá zpravidla ani 60 vteřin. Nepřeceňujte své síly a schopnosti. Nestojí to za to.


Pravidlo 2: I když jsou už závory nahoře, ale signalizace stále svítí červeně, čekejte.

picto2
Nechcete přece zůstat ve svém voze uvězněni mezi závorami, které se znovu spustí. Možná totiž z druhé strany jede jiný vlak, který nevidíte. Kdo si počká, ten se dočká…a přežije.


Pravidlo 3: Před vjezdem na přejezd se vždy přesvědčte, že můžete přejezd bezpečně přejet.

picto3
Není nic horšího, než vjet na železniční přejezd a nemět z něj jak vyjet.


Pravidlo 4: Dostali jste se mezi dvě stažené závory? Projeďte je.

picto4
Jde o život. Nejde o plechy nebo rozbitou závoru. V takové hraniční situaci prostě šlápněte plyn a závoru klidně rozbijte. Je lepší poškodit si auto než zůstat pod koly jedoucího vlaku.


Pravidlo 5: Nikdy na přejezdech nepředjíždějte.

picto5
Na přejezdech ani v jejich bezprostřední blízkosti není povoleno předjíždět, otáčet se nebo couvat.

Další tipy, jak se bezpečně chovat na železničních přejezdech, najdete v následujícím videu nebo na webu ibesip.cz, kterému tímto Výmoly.cz děkují za spolupráci.