Umělec z Chicaga bojuje proti výtlukům pomocí mozaiky. V Rusku to aktivisté zkouší pomocí karikatur

Nápadů, jak bojovat proti výtlukům na silnici, už se objevilo nespočet. Nejeden umělec se snaží zapojit svou hravost a kreativitu a použít výmoly podobně jako malíř své plátno. Připomeňme například kreativní skupinu Ž999 z Litvy. Originálními nápisy se zase snažil zaujmout bojovník za lepší silnice v kostýmu Spidermana.

Smyslem podobných uměleckých aktivit je upozornit na dlouhodobě neutuchající stav silnic. Jindy jde spíše o sebeprezentaci umělce. A někdy se autoři snaží upozornit zejména na plané sliby a odpovědnost úřadů či konkrétních politiků. Ať už jsou motivace a pohnutky tvůrců jakékoli, jedno je jisté. Je se na co koukat.

Mozaika místo výtluků

Jim Bachor je umělec z Chicaga, který se pustil do oprav výtluků skutečně svérázným způsobem. Jámy na silnicích Chicaga vyplňuje a zarovnaný povrch pak krášlí barevnými mozaikami. Jeho první díla byla květinová, ta nejnovější nesou motivy s příchutí zmrzliny a nanuků.

Jeho tvorba je partizánská, své umění totiž Jim tvoří bez povolení, a to nejen ve svém domovském Chicagu, ale i jinde po světě. Ovšem nutno uznat, že jeho výmolářské street art je vskutku unikát.

Karikatura, která politikům zavře ústa?

Ruské silnice v Jekatěrinburgu, Uru a nedávno také v Rjazani ozdobilo přes noc jiné pouliční umění. Aktivisté ztvárnili přímo nad obřími výtluky karikatury místních politiků.

Fotografie umělecky rozšířených výtluků se začaly rychle šířit po sociálních sítích. Oprava takto vyzdobených výtluků na sebe nenechala čekat dlouho. Trvalo jen pár hodin a po karikaturách již nebylo ani památky a na opravu výtluků nakonec také došlo.

Jak bojovat proti výmolům v Česku?

U nás naštěstí zpravidla nepotřebujete vymýšlet žádné kreativní kampaně, abyste dosáhli opravy silnice. Narazíte-li na českých silnicích na úseky s nebezpečnými výtluky, stačí místo vyfotit (nebo natočit na video) a pomocí mobilní aplikace nebo prostřednictvím webu www.vymoly.cz je přímo správcům silnic nahlásit. Za umělecký počin sice ocenění nedostanete, zato se můžete těšit z brzké opravy a dobrého pocitu, že jste k jejímu urychlení přispěli.

Zdroj: bachor.cz, rferl.org